måndag 4 februari 2013

Mjällschampo...

Mjällschampot från Head and shoulders är sveriges mest köpta! Konstigt kan jag tycka, eller är jag en av dem få lyckliga som faktiskt inte har mjäll? Nog kan jag hitta några snöflingor i håret ibland men inte nämnbart för att använda mjällschampo. Kan ändå förstå att folk vill dölja att de har mjäll om det förekommer ofta och kanske är väl synligt!

Jag har själv aldrig kunnat använda schampot från Head and shoulders då det svider starkt i ögonen trots att allt schampo sitter i håret och inte en droppe i ögat!!! Hur fan kan det vara så starkt?

Mjäll är döda hudceller som har stötts bort från det yttersta hudlagret i hårbotten.
 Hudens yttersta lager (överhuden) består av två lager - ytterst hornlaget och innerst basalcellslagret. I basalcellslagret bildas det hela tiden nya celler, som med tiden knuffas ut till hornlaget, där de torkar ut (förhornas) och stöts av. Alla människor bildar på detta sätt en liten mängd mjäll, men det är så lite att mjällen försvinner helt obemärkt.

Om man bildar många förhornade hudceller kan de emellertid klumpa ihop sig och lossna i större flagor, som kan ses som mjäll i hårbotten.
 Normalt får man mjäll fläckvis, men hela hårbotten kan också vara täckt av mjäll. Mjällbildning börjar ofta överst på huvudet och i tinningarna.

Det är mycket vanligt att ha mjäll. De flesta får det någon gång i livet, och för det mesta är mjäll inte något egentligt problem. Trotts detta så  handlar det faktiskt ofta om torr hårbotten som bildas vid användning av shampoo och stylingprodukter med siliconer i.

Varför du bör UNDVIKA Head & shoulders:


  • Innehåller EDTA som visat ge fosterskador hos djur och förstör vår miljö.


  • Innehåller zinkpyronit som motverkar svamp och mjäll. Sedan ett antal år är zinkpyronit förbjudet att använda i båtbottenfärg på småbåtar pga sin otroligt toxiska inverkan på fisk. 
  • Innehåller sodium lauryl sulfat-sodium laureth sulfat. Dessa sulfater torkar ut huden och verkar frätande på huden. Håret torkar ut inifrån. Och det är ju kanon! För nu måste du ju köpa balsamet för att återställa håret! Hormonella störningar och håravfall kopplas till sulfater. Man har sett kopplingar till  ögonskador, starr m.m. Påverkar självklart miljön till det sämre. Sulfater finns i dem flesta schampoo och tvålar! Försök undvika dessa!!!
  • Innehåller dimerticone, en silicon. Var förr vanligt i bröstinplantat. silikonen kan bilda forrmaldehyd vid nedbrytning och har visat sig kunna leda till tumörer, påverka njurar och lymfsystem negativt. siliconer hindrar fukt och oljor att tränga in i strået. denna silicon kan ge allergiska reaktioner såsom klåda. nässelfeber, andningssvårigheter, ansiktssvullnad, brännande känsla i hårbotten.
LÄSKIG FAKTA!!!
Häller man i drygt en halv tesked (3 ml) av ett mjällschampo med 0,8 % zinkpyrition i ett akvarium med 1000 liter vatten dör hälften av fiskarna inom fyra dygn.En vanlig hårtvätt släpper up 88milligram zinkpyrition, och år 2005 såldes mjällschampo med, – 10 ton zinkpyrition bara i Sverige!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar